Standard for Gordon Setter

2FCI Standard                                                                                                                                  Nr. 6

01.06.2016 (EN)                                                                                                    (ORG 04.04.2016)

 

 

GORDON SETTER

Oprindelsesland: Storbritannien

 

Anvendelse:               Stående jagthund

Klassifikation:            FCI Gruppe 7 (Stående jagthunde)

Sektion 2.2 (Britiske og irske Pointere og Settere; Settere)

Med brugsprøve

Helhedsindtryk:          Elegant hund, hvis linier giver indtryk af fart. Hele dens skikkelse har et præg af fuldblod. Den er overalt gennemført harmonisk i sin bygning.

Temperament:            Intelligent, kompetent og værdig. Den er dristig og frimodig med et venligt og afbalanceret gemyt.

 

Hoved:                       Mere dybt end bredt. Længden fra nakkeknude til stop er større end fra stop til næse. Tørt både under og over øjnene.

Skalle:                  Let rundet, bredest mellem ørerne. Skallen er bredere end næsepartiet – med god plads til hjernen.

Stop:                    Klart defineret

Næse:                   Stor og bred med godt åbne næsebor. Farven er sort.

Næseparti:          Langt med næsten parallelle linier. Det er hverken tilspidset eller spinkelt og ikke helt så dybt som langt.

Læber:                 Ikke hængende, men tydeligt afgrænsede

Kæber, bid:           Stærke kæber med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, dvs. at overkæbens fortænder tæt overlapper underkæbens i en linie vinkelret på kæberne.

Kinder:                  Så smalle, som det tørre hoved tillader.

Øjne:                   Mørkebrune og klare. Hverken dybtliggende eller udstående, ansat tilpas langt under øjenbrynene med et intenst og intelligent udtryk.

Ører:                   Middelstore og tynde. De er lavt ansat og ligger tæt ind til hovedet.

Hals:                   Lang, tør og buet – uden løs hud ved struben

Krop:                  Af moderat længde. Lige overlinie

Lænd:                   Bred, let hvælvet

Bryst:                    Ikke for bredt. Brystkassen er dyb og ribbenene godt hvælvede. Der er god dybde i de bageste ribben.

Hale:                          Lige eller let sabelformet – må ikke nå forbi haseleddet. Den bæres vandret eller lavere end ryglinien. Den er tyk ved roden og løber ud i en fin spids. Fanen begynder nær haleroden og er lang og lige. Den bliver kortere mod halespidsen.

Lemmer:                   

Forpart:            Forbenene har flade knogler. De er lige og stærke.

Skuldre:                Skulderbladene er lange og godt tilbagelagte. De er brede og flade og når tæt sammen ved skuldertoppen. Muskulaturen må ikke være for tung.

Albuer:                  Godt lavt ansatte med god tilslutning til kroppen

Mellemhånd:          Lodret

Forpoter:               Ovale og tætsluttende med godt buede tæer. Der er masser af pels mellem tæerne. Trædepuderne er fyldige. Den centrale trædepude har ekstra tykkelse.

 

Bagpart:                     Fra hofte til haser er bagbenene lange, brede og muskuløse. Fra haseled til pote er de korte og stærke. De er lodrette fra haseleddet til jorden. Bækkenet ligger næsten vandret.

Knæ:                    Velvinklede

      Bagpoter:              Ovale og tætsluttende med godt buede tæer. Der er masser af pels mellem tæerne. Trædepuderne er fyldige. Den centrale trædepude har ekstra tykkelse.

Bevægelse:                Regelmæssig, støt, fri og effektiv med rigeligt fraskub fra bagparten

Pels:                         

Hårlag:                  På hovedet, på forsiden af benene og ved ørespidserne er pelsen kort og fin. Alle andre steder på kroppen er pelsen moderat lang, fladtliggende og uden krøl eller bølger. Frynserne på den øverste del af ørerne er lange og silkeagtige. På bagsiden af benene er de lange, fine, flade og lige. Frynserne på bugen må nå helt frem til bryst og strube. Alle behæng ønskes mest muligt uden krøl eller bølger.

Farve:                   Dyb, blank og kulsort, uden skær af ”rust” med aftegninger af kastanierødt – dvs. en glansfuld tan-farve. Sort ”pencilling” på tæerne og en sort stribe under kæben er tilladt. Tan-aftegningerne er placeret således:

  • To tydelige pletter over øjnene – ikke over 2 cm i diameter
  • På næsepartiets sider, idet tan-farven ikke må nå op over næsens basis, men ligger som et bånd fra side til side om næsepartiets vel afgrænsede afslutning.
  • På struben, samt to store, tydelige pletter på brystet
  • På indersiden af bagben og lår, idet tan-farven kommer frem ned over knæets forside og breder sig til ydersiden af bagbenene fra haseled til tæer.
  • På forbenenes bagside ses tan-farven op til albuerne, og på forsiden op til håndroden eller lidt højere.
  • Omkring anus.
  • En meget lille, hvid plet på brystet er tilladt. Ingen andre farver er tilladt.

Størrelse:                   Skulderhøjde for hanner 66 cm, for tæver 62 cm

 

Vægt for hanner 29.5 kg, for tæver 25.5 kg

 

Fejl:                           Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang og dens virkning på sundheden og velfærden hos hunden og dens evne til at udføre sit traditionelle arbejde.

Diskvalificerende fejl:

  • Aggressive eller for sky hunde
  • Hunde, der tydeligt viser fysiske eller mentale abnormiteter, skal diskvalificeres.

 

Bemærk:                   

Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.

Kun funktionsdygtige og klinisk sunde hunde med racetypisk bygning bør anvendes i avlen.

 

Dansk Kennel Klubs bemærkning:

Forhold, der påvirker en hunds sundhed negativt, betragtes som en alvorlig fejl

 

De seneste ændringer er skrevet med fed.

 

Standarden udgivet af FCI d. 1. juni 2016

 

Oversættelsen godkendt af DKK’s Standard Komité

JANUAR 2017

 

¤ ¤ ¤  NB! Denne udgave erstatter standard udsendt af DKK i APRIL 2014  ¤ ¤ ¤