DGSK-forderby 2017 som meddommer

Ca. en måned inden dette års forderby havde jeg besluttet at køre til Sjælland for at deltage som tilskuer denne gang. For mig er forderbyet et af årets højdepunker inden for hundesport, enten som aktiv deltager eller som tilskuer.

Her får de unge Gordon Settere virkelig lov til at vise deres naturtalenter hvad enten det gælder finderevne, fuglebehandling, fart og stil, søgsoplæg m.m. Der er ofte noget helt ”råt materiale” med, som er minimal dresseret.

I år fik jeg mulighed for at se hundene fra 1.parket hele dagen, idet prøvelederen pludselig stod og manglede en meddommer og inviterede mig til at dømme sammen med ordførende dommer Øystein Grandorf. Noget som jeg aldrig har prøvet før.

Vi skulle dømme et hold på 13 hunde, lidt efter det svensk/norske system hvor hundene blev rangeret fra 1.slip og dagen igennem. Især rangeringen blev Øystein og jeg hurtig enig om, er ikke altid helt let. Især blandt de hunde, hvor der var små marginaler som skilte dem ad. Man ønsker jo som dommer at gøre det så korrekt og så hurtig som mulig, så hundene kunne få masser af afprøvning for til sidst at stå med de bedste hunde på podiet.

Vi gik hele dagen på fantastiske rapsmarker, med masser af parhøns og masser af harer (krapyler, bliver de også kaldt af enkelte deltagere). Inden første runde var afsluttet, satte regnen ind. Det voldede såvel ordførende dommer problemer idet det var ham som skrev kritikker efter hvert slip i en småvåd dommerbog.

Også hundene havde deres problemer med at magte fuglene. Ikke helt let for de helt unge hunde med en pludselig østenvind og indsættende regnvejr.

Det lykkedes for Øens Bilbo ( Thor )v. Jesper S. Brinkmann at få en fin situation i første omgang. En hund som virkelig går for at finde.

Kort tid efter lykkedes det for Troldmarkens Klara Klar v. Lauge S. Larsen at få en god situation. 3 andre hunde lå det meste af dagen rangeret meget højt, måske lidt overraskende for nogle af deltagerne. Men det var hunde af absolut derbyformat, flot stil, høj fart, for det meste godt tilrettelagt søg.

Det lykkedes i løbet af dagen at få skudt over to af disse hunde. Finaleslippet bestod også af disse to hunde, Åens Molly v. Henning Rasmussen og Troldmarkens Jill – Sif v. Anton Dahl. Åens Molly startede hurtig med at lave en kovending, men Øystein og jeg blev hurtig enig om at det var for tidlig at lukke bogen.

Sif søgte meget stort på bredden men gik herefter lidt hårdt frem i terrænet og tog stram stand. På vej ud til Sif blev der trådt en singelhøne op lidt skrå bag hunden. Sif gik på ordre villig frem, men kunne ikke påvise vildt.

Dermed stod det fast at Åens Molly og Henning Rasmussen for andet år i træk blev  1. vinder på DGSK-forderby. Men begge hunde fra finalen er af høj klasse med flot stil.

Kennel Øens havde i øvrigt 6 hunde med fra deres B-kuld hvilket jeg synes er meget flot. Blandt disse 6 hunde var der også 3 nye førere. Nemlig Jesper S. Brinkmann som blev flot 3. vinder med Thor. Ramona Høgfeldt med Bellis og Rene Thomsen med Bella kan også være stolte af deres tiltalende hunde og af sig selv, idet de som ny-fører gjorde det meget godt.

Dagen sluttede hos Asgeir og Ann med præmieoverrækkelse og lækre flæskestegsburgere i jagtstuen.

Jeg vil gerne sige tak for god stemning blandt deltagerne og især en stor tak til prøveleder Asgeir P.Juliusson for en meget fin tilrettelagt prøve.

Lorenz Clemmesen