Erik Petersen, 60 år 20.maj 2012

Erik Petersen fylder den 20. maj 2012 60 år. EP har om nogen sat sit præg på Gordon Setteren, og det er mange hunde han har haft berøring med i alle årene.

”og der stod han så i sommervarmen, en søndag morgen udenfor bagerbutikken i Løkken” sådan startede EP’s hunde og jægerliv da han så den første Gordon Setter i sit liv uden for butikken i Løkken, og efter at have fundet en bog, omhandlende den Skotske Setter – ”citat: kærlighed ved første øjekast er for store ord” som EP starter prologen i sin bog med (omtales senere) er ingen i tvivl om at han var ramt, ikke af Amors pile, men dog nok til at en hippie som EP den gang var, udskiftede sin malede Lloyd med en ikke revolutionær bil som en simpel Renault bjergged, ja så var han ramt af kærlighed uden der var flere mennesker indblandet. Sådan en hund måtte han have, og den første af slagsen EP virkelig kom i præmierækken var med Veidemarkens Leica, som er stammoder ( i Kennel Aaens) til flere højtpræmierede hunde, og siden er det blevet til mange præmier på adskillige hunde EP har fremført på prøver, både mark og udstilling.

Vi (dvs. Anke og jeg) kom ind i billedet i 1987, da vi skulle have en ny jagthund. Da valget, efter større diskussioner, faldt på en GS, skulle vi finde en sådan hund, og via hvalpeformidler A.K. Østergaard, blev vi henvist til EP i Viborg. Vi var så heldige at få Åens Daisy, som var kuldsøster til EP’s egen ”doktor Whitefoot og Dea, der begge har vundet meget, men vi husker alle ”Futtie” som EP har været på Dm med, blev 5. vinder, og det var aldrig kedeligt når ekvipagen troppede op, for så skulle de andre deltagere yde det ypperste for at kunne slå ”doktoren”.

Derefter gik det slag i slag. Vi kan ikke nævne alle hundene, men EP opnåede at blive Danmarksmester med Åens X-Tra Luffe, en flot præstation, og så kom der en Kluivert ind i billedet, jeg ved ikke om EP’s Kluivert kan drible som den Hollandske fodboldspiller hunden har fået navn efter, men der er høstet mange flotte præmier også med denne hund.

EP’s store passion for GS’eren, førte også til en uddannelse som udstillingsdommer. Dette hverv har ført ham til flere lande som Tyskland, Norge, Sverige, Rusland, og utallige i DK, og EP er kendt for sin store viden om den ”sorte Setter”, og er en eftertragtet dommer.

Når man har så stor en passion for hunde, er intet vel mere naturligt end at skrive om hundene, og her har EP for alvor sat sin autograf på den viden der er tilgængelig om Gordon Setteren. En bog, ja, ja, men hvilken bog – det blev til et leksikon, utroligt – og ikke mindst det fantastiske arbejde EP lagde i projektet. 800 sider, rigt illustreret, og adskillige stamtavler tilbage fra før Ruder Konge var Knægt, et kæmpearbejde, og tidspunktet var velvalgt. Bogen blev præsenteret ved DGSK’s 75 års jubilæum, og er siden solgt i adskillige eksemplarer i ind- og udland. Er vi i tvivl om noget ang. hunde navne, stamtavler m.v. bruger vi alle flittigt bogen – Gordon, Setteren på vej mod år 2000.

Som alle ved, eller burde vide, stammer GS’eren fra Skotland, og efter arbejdet med at skrive bogen, var det tiden at besøge Gordon Castle i Skotland, og se hvor hundene oprindeligt kommer fra. I 1999 tog vi sammen med EP og sønnen Mikkel til det skotske, og alle kan sikkert forestille sig den forventning, og ikke mindst den oplevelse at stå på nøjagtigt det sted hvor de første Gordon Settere var kommet til verden, og der kom en lille tåre i EP’s øjne, det var bare så overvældende. Det var nostalgi så det batter, og en fantastisk oplevelse.

EP har altid haft sine meningers mod, og alle i hundeverdenen ved at han altid er god for om en diskussion om hundene, og det går ikke altid stille af. Så stor en passion for hunde, som EP har skal man lede længe efter men han har altid været tro mod Gordon Setteren, og det fortjener ros.

I Hedevænget i Viborg har mangen en hundeven været bænket i køkkenet og nydt Karens hjemmebagte boller med tilhørende kaffe, efter en sindsoprivende trænings/prøvedag på marken, hvor dagens slip blev vendt, det var hyggeligt og lærerigt, for det var ikke bare ”profferne” der kom – næ nej mange andre, her specielt de nye hundeførere, har været en tur hos EP i Viborg.

EP er blevet mildere med årene ”hans eget udsagn” og det passer meget godt. Entusiasmen er intakt, den enorme interesse ligeså, og der kan stadig tændes en glød i de aldrende øjne, og så får vi en god og livlig snak om vore hunde, så alderen trykker ham ikke, og så er han webmaster for fællessiden om Setterne, Pointer og Breton – Dansk Jagthunde Derby – et stort stykke arbejde, som også klares til ug.

På trods af alle oplevelserne med hundene, har EP formået at have en familie samtidig, og de har været slæbt med på diverse prøver, har måttet finde sig i en utrolig leben i huset i Viborg, men det er blevet taget med godt humør. Det heldige for EP er at Karen Margrethe er ligeså stor en fan af GS’erne som ham, så de vil altid kunne finde et emne at snakke/diskutere om, og det ved alle, der kender familien på Hedevænget, at snakken går livligt, og det er bestemt aldrig kedeligt at være på besøg. Meget af tiden tilbringes i Viborg, men skal der slappes af sættes kursen mod sommerhuset i Klegod, som også har været rammen om megen selskabelighed, og som gæst i huset er det et stort plus at medbringe sin hund, det giver et plus i karakterbogen.

Sidste kapitel er ikke skrevet endnu, men der kan forhåbentlig tilføjes endnu en dommergerning, nemlig markprøvedommer, som EP i skrivende stund er næsten færdig med, og hvem ved – måske kommer der en bog fra EP med hans memoirer i løbet af en årrække, det kunne gå hen og blive en bestseller.

Vi vil ønske EP rigtig hjertelig tillykke med dagen, og håber på han fortsat vil deltage i arrangementerne med de sorte Settere.

På vegne af DGSK

Bent Simonsen