Formandens tale ved 90 års jubileums festmiddagen

For de der ikke var tilstede ved DGSK’s festmiddag hvor klubbens 90 års jubileum blev fejret, bringer vi her formand Anton Dahl’s festtale.

 

For de der ikke var tilstede ved DGSK’s festmiddag hvor klubbens 90 års jubileum blev fejret, bringer vi her formand Anton Dahl’s festtale

 

Kære alle sammen,

Hjertelig velkommen til DGSK festaften, en lidt speciel aften, idet er 90 år siden klubben blev stiftet.

Det skete på et møde den 12. maj 1922, i Studiestræde 48, København mellem d’herrer, Grosserer Ludvig Svendsen, Hofjægermester Greve Preben Ahlefeldt Laurvig Bille, Skovrider Vilhelm Christiansen, Direktør Ingversen, Bagermester Ranfelt, Grosserer Ludvig Svendsen, Rentier Lyngbye, samt Vejassistent Løjtnant Hansen fra Høng. Et møde, hvor man tydeligt kan forestille sig den gode cognac på bordet og duften af de gode cigarer.

Noget helt specielt var at stiftelsesdatoen for DGSK blev fastsat til 1. april 1922, altså om ganske få timer.

Gordon Setterens indtog i Danmark skete dog noget før, idet Herman Rask, fra Herregården ved Horsens af samme navn, var den første til at importere racen til landet.

Jeg skal ikke trætte selskabet med en minutiøs gennemgang af klubbens historie gennem de mange år. Vi har umiddelbart, når vi ser på resultater gennem de mange år, heller ikke så meget at falde tilbage på, som de andre engelske klubber. Til gengæld, er det mit umiddelbare indtryk, at vi gennem årene haft flere tilfælde af spændende konspirationer og skal vi ikke blot kalde det ”ballade” både i og uden for bestyrelsen, end de andre klubber har haft tilsammen.

Nok noget, jeg personligt tror, gennem tiden, desværre har taget en del fokus væk, fra det der burde have været det primære, nemlig gennem fornuftig avl, dressur og træning, at forsøge på at skabe landets bedste fuglehunde race. Noget den klart var i starten af 1900 tallet.

En sjov ting, når man hører at mange synes, kr. 350,00 er dyrt for et markprøvegebyr i dag, er at det i 1922, den 9. april på klubbens første vårprøve kostede 10 kr. for medlemmer at stille i ÅK. Det beløb svarer faktisk til kr. 1.554,72 i dag!!. For ikke medlemmer var prisen 15,00 hvilket svarer til 2.325,00 !!

Det er ikke uden en vis stolthed, jeg er formand for DGSK i dag, masser af hjælpsomme, dejlige og positive medlemmer, flere nye hundeførere med den rigtige indstilling, søsterklubber med medlemmer, der altid er villige til at gøre en hjælpende indsats for os, men ikke mindst synes jeg vi er på rette vej med vores hundemateriale. Vi er igen på vej til, uden misundelig skelen, at benytte vore bedst præmierede hunde i avlen, en vej vi nødvendigvis må gå for at bringe vor race fremad. Og fremad, det skal vi. Står man stille, uden trang til nysgerrighed, udvikling og udfordringer, kan man jo stort set lige så godt lægge sig i graven. Kender jeg jer alle ret er det, det sidste vi har lyst til, vi kommer videre, vi vil have bedre hunde. Specielt når det drejer sig om praktisk jagt kan en Gordon Setter aldrig blive for god. På markprøver er jeg slet ikke i tvivl, vi vil i årene fremover, rigeligt få vores del af sejrene.

I dag har vi ingen ballade, det vil jeg gerne hylde alle jer for, tusind tak skal I have.

Lidt få milepæle vil jeg dog ikke undlade at komme ind på, specielt er jeg glad for at vi i aften har vore 2 æresmedlemmer mellem os, 2 menneskeligt ærekære typer der har betydet meget for klubben. Grethe, udstillingsdommer i mange år, dygtig opdrætter sammen hendes mand Ernst, foræret klubben flere pokaler, sidst Kennel Jægers sølvpokal til klubudstillingen. Bedste hund med 1. pr. ÅK – vindes til ejendom 3 gange. Knud Petersen, tidligere formand, en mand der skabte ro, giver af pokaler, og i en sen alder en dygtig dressør af Paw. En af de største milepæle stod vort tredje æresmedlem dog for, Johan B. Steen, som trods ganske stor modstand, fik gennemført, anerkendt af NKK, blodfornyelse med Engelsk Setter racen, noget der siden hen har vist sig at være helt udslagsgivende for den gode jagthund vi har i dag.  Stor tak til vore æresmedlemmer for den betydning I har haft.

I den forbindelse fik klubben den 1. februar en e-mail fra Johan B. Steen, hvori han, i anledning af jubilæet, bad mig sende hans bedste hilsner til alle Gordon Setter entusiaster. Han afsluttede med at pointere at han er særdeles stolt af sit æresmedlemskab i DGSK.

Siger man Johan B. Steen kommer man ikke uden om at tænke på Henry West Jensen, som både herhjemme og i Norge har dresseret en god mængde Gordon Settere, både før og efter vi fik tilført lidt ekstra power, i form af hvidt.

Gennem tiderne er Henry West Jensen, uden at sammenligne de forskellige hundes egenskaber, før i tiden med i dag, vel nok DGSK’s bedste hundefører og dressør gennem tiderne. En personlighed der kan fortælles mange gode historier om. Mange vinderklasser har han sejret i.  2 gange har West Jensen på efterårsvinderklasser, den ene DGSK’s, stået tilbage som fører og dressør af både 1. og 2. vinderen og gået finaleslip med sig selv. Her var ingen hjælpere med, hvis den anden hund skulle tage stand, i slippet tager den ene hund stand, den anden sekunderer ca. 200 meter ude, WJ går op til og nogle meter bag, den stående hund, vinker den sekunderende frem til den er ca. 20 meter bag den stående, hvorefter han går frem, giver avanceordre, hunden rejser kontant og villigt, komplet i ro, god apport, hvorefter han kalder den sekunderende hund frem og kobler begge. Det kan vi andre kun drømme om.

Jeg er derfor rigtig glad for, endnu engang, at kunne takke Inge og Poul Thomsen for at have foræret DGSK 6 sølvpokaler, som er en del af arven efter West Jensen.  Pokalerne har vi forsøgt at lave proportioner på, som lever op til West Jensens nidkærhed for dressur, 2 af pokalerne går til apporteringsmesterskabet på klubweekenden. De øvrige deles ud som vandrepokaler til bedste dresserede hund i de tre kvalitetsklasser på hovedprøven og den sidste vandrepræmie går til en særlig ihærdig hundefører gennem året og deles ud på hovedprøven.

Som en milepæl bør også nævnes Kennel Åens D kuld, efter Fjellets Danny og Weidemarkens Leica, 6 i D kuldet opnåede 1. præmie i åben klasse, kuldet havde mange vinderklasser placeringer, samt ikke mindst en Danmarksmester i Åens Dapper Dan (den første siden Thykærs Tut i 1940). Et succes kuld der ikke før eller siden, endnu da, er overgået i Danmark.

Jeg ved at mange synes der er andre store begivenheder at fejre også, hver og en af jer skal være særdeles velkommen til i løbet af aftenen at rejse sig og uddele en skål for noget, man måtte have på hjerte.

Om få minutter vil vi indlede med at åbne den lækre festbuffet, dette gør vi ved at vore særligt inviterede, æresmedlemmer, dommere, terrængivere og hjælpere starter, når de er færdige, går vi andre til den.

Lidt senere hylder vi årets hunde og opdrættere, senere giver dommerne kritik over de præmierede hunde fredag og lørdag, vi gennemlever matchningen endnu engang og hylder alle præmierede.

Der kommer dessert, ligesom der vil være mulighed for at købe en lille en til kaffen. Baren vil være åben til ca. 02,00 – hvorefter vi fortsætter i baren, med at vinderen af E.A.Christiansens mindepokal kan give lidt ud.

Endnu engang velkommen til en forhåbentlig rigtig fornøjelig jubilæumsmiddag.